marți, 23 noiembrie 2010

Sa facem un gest frumos ...

Pentru ca ne apropriem de sarbatori , m-am gandit ca fiecare dintre noi ar putea sa faca un gest frumos, simbolic printr-un simplu click, pentru cativa copii care au nevoie de votul nostru!
 Copiii sunt de la centrul PHOENIX-SPERANŢA ...
O sa va las doua site-uri , singurul lucru pe care trebuie sa il facem este sa dam un click:)

Vrem votul vostru pentru două fapte bune! Intră pe site-ul “ÎMPREUNĂ PENTRU FIECARE” secţiunea “fapte bune” şi votează: 1. MOŞ CRĂCIUN ESTE UN ÎNGER? http://www.impreunapentrufiecare.ro/fapte-bune/mo-cr-ciun-este-un-nger/30 
2. MOŞ CRĂCIUN, IUBEŞTE-I ŞI PE COPIII MEI... http://www.impreunapentrufiecare.ro/fapte-bune/mo-cr-ciun-iube-te-i-i-pe-copiii-mei/33 Singura noastră şansă sunteţi voi! 
VĂ MULŢUMIM! 
Puteţi vota de pe un calculator, în fiecare zi o singură dată!

duminică, 21 noiembrie 2010

Depresia...

         Pentru ca in ultima perioada intalnim la fiecare program de stiri, cel putin o stire despre o persoana care s-a sinucis sau care a avut o tentativa de sinucid pe baza unei depresii, m-am gandit ca ar fi benefic sa scriu cateva aspecte care tin de aceasta tulburare afectiva. Ce este depresia, care sunt simptomele si ce ar trebui sa urmaim pentru a ne dea seama daca o persoana este depresiva sau nu.
       O sa incep printr-o defintie simpla si anume : depresia este o parbusire a unui sistem de idealuri.     

Dispozitia depresiva, are o paleta a expresivitatii extrem de variata ca intensitate . Ea se poate extinde de la aria normalitatii pana la cele mai severe afectiuni psihice. Dispozitia depresiva poate fi intalnita :
  • ca sentiment tranzitoriu, normal;
  • ca o trasatura de personalitate;
  • ca un simptom vazut intr-o larga varietate de tulburari mentale , primare sau datorate unor conditii medicale generale sau induse de o substanta psihoactiva;
  • ca simptom dominant ce caracterizeaza un grup de tulburari (tulburarile de dispozitie).
Ca stare a dispozitiei obisnuita , nonpatologica , cu durata de ore, zile sau mai mult , sentimentul de depresie este sinonim cu sentimentul de tristete sau nefericire. O dispozitie depresiva este comuna si adecvata dupa o dezamagire sau pierdere. Exemplul tipic este reactia de doliu in care este vorba despre o pierdere majora cum ar fi moartea unei persoane intens valorizate (parinte, copil, sot/sotie). In aceasta situatie persoana respectiva traieste in mod normal sentimente de tristete, jale , dar pe o perioada de 3-6 luni , in faza acuta, putand sa dureze normal pana la 1 an pentru o rezolutie completa. Reactia de doliu se poate complica devenind patologica , cand dureaza mai mult de un an , cand persoana respectiva traieste sentimente de vinovatie, de nedumerire, de autoacuzare , sau sentimente perpetue de neajutoraresi disperare cu afectare marcata a functionarii in viata de zi cu zi.Majoritatea omaneilor reusesc sa depaseasca aceste stari depresive normale prin mecanisme de protectie ce previn derapajul in patologic, cum ar fi : energia psihologica innascuta, strategii alternative de a face fata si retiaua sociala de suport .
Anumite persoane sufera o dispoztie depresiva cronica  , au tendinta de a vedea lumea ca pe un loc dificil , plin de obstacole si poveri , se vad in postura de victime, lipsite de speranta in viitor. Sun persoane mai pesimiste care sunt constituite astfel temperamental, sau care s-au strucurat ca atare , intr-un model de nefericire ca urmare a unor esecuri repetate sau a unor evenimente negative de viata impredictibile , petrecute foarte devreme in viata (in mica copilarie). In aceasta situatie depresia poate fi privita ca o trasatura a personalitatii.
Dispozitia depresiva face parte ca o caracteristica predominanta din tabloul psihopatologic al episodului depresiv major. In acest context dispozitia depresiva imbraca forma sa ceea mai autentica si severa si este acompaniata de simptome somatice cognitive si vegetative.
Episodul depresiv major:
Depresia majora se caracterizeaza printr-o stare de deprimare profunda traita de bolnav ca o durere morala asociata cu o lentoare in gandire si activitate. Episodul depresiv se instaleaza lent , in decursul a catorva saptamani bolnavul devine astenic, tacut, apatic, prezentand lipsa se interes pentru activitatile obisnuite , scaderea marcata a eficentiei in activitate , insomnii, inapetenta , uneori cefalee.
Blonavul depresiv prezinta urmatorul tablu clinic :
Tinuta  bolnavului este neingrijita , apanajul dezinteresului blonavului pentru aceasta . Parul este neingrijit, murdar, nepieptanat.
Mimica este cu mobilitate scazuta pana la impbilitate.
Faciesul exprima tristete profunda, privirea este trista orientata spre podea , fruntea incruntata, comisurile buzelor indreptate in jos .
Gestica este mult diminuata , sunt inhibati prezinta miscari doarte lente.
Perceptia pentru bolnav semnetele , evenimentele din jur par indepartate. Desi le percepe aceasta perceptie se face cu intarzire.
Atentia este sacazuta.
Memoria evoca numai evenimente negative din viata lui in mod selectiv, tot ceea ce a fost sau este pozitiv, optimist din trecutul sau este sters din memorie . Eventualele evenimente psihotraumatizante recente sunt tarite intens negativ.
Gandirea este lenta, vocea este inceata, soptita , trece cu dificultate de la o ideea la alta
Afectivitatea la bolnavul depresiv este inhibata la fel si instinctele sunt inhibate.
De asemenea se intalnesc tulburari de somn, viata sa psihica se desfasoara lent, greoi, inert, pe fondul unei tristeti si disperari profunde cu ganduri pesimiste de autodeprecire, autoacuzare, suicid.

Simptomele depresiei

Ati experimentat unele din aceste stari timp de cel putin 2 saptamani?

  • Lipsa de somn sau prea mult somn
  • Lipsa de energie
  • Pierderea poftei de mancare sau pofta de mancare exagerata
  • Scaderea libidoului
  • Capacitate reduse de concentrare
  • Tendinta de a plange cu usurinta
  • Tristete
  • Ganduri negative, senzatia ca "nu are nici un rost sa traiti"
  • Sentiment de vinovatie
  • Reactii incetinite


Pentru a putea determina daca o persoana sufera de depresie, Organizatia Mondiala a Sanatatii a decis ca prezenta pe o perioada de cel putin 15 zile a 5 din urmatoarele 9 simptome indica instalarea acestei boli:

♦ Senzatie de tristete in mare parte a zilei, aproape in fiecare zi; plangeti cu usurinta
♦ Pierderea interesului in activitatile cotidiene in mare parte a zilei, aproape in fiecare zi
♦ Modificarea apetitului, urmata de cresterea sau scaderea greutatii corporale
♦ Insomnie sau somnolenta excesiva
♦ Senzatie de oboseala aproape in fiecare zi
♦ Senzatie de agitatie, perceputa de cei din jur
♦ Dificultati de gandire sau de concentrare, referitor la sarcini sau decizii simple, aproape in fiecare zi
♦ Senzatie de inutilitate sau vinovatie aproape in fiecare zi
♦ Stare tensionata
♦ Ganduri despre moarte sau sinucidere


Este important sa avem grija de  sanatatea noastra , dar si de sanatatea celor din jurul nostru!